diumenge, 24 de gener del 2021

Refugi antiaeri dels carrers de Dalt i de Ripalda


Arran dels bombardejos que patí la ciutat de València durant la Guerra Civil, al popular barri del Carme, es va construir un refugi antiaeri en un solar que hi havia a la cantonada dels carrers de Dalt i de Ripalda. Amb una capacitat de prop de sis-centes persones i una superfície de tres-cents seixanta-dos metres quadrats. Un búnquer de formigó amb la paraula REFUGIO feta amb lletres d’estil Art Déco i col·locada al bell mig de la cantonada d’ambos carrers, a banda i banda dues fletxes marquen en direcció oposada on hi ha les entrades. Una senyalització molt visual pensada per a totes aquelles persones que no sabien llegir i que en el moment de sonar les sirenes anunciant un bombardeig accediren fàcilment al seu interior.




Com era perceptiu el refugi disposa de dues entrades prou allunyades entre si, i construïdes a noranta graus amb escales. Cal ressenyar que aquests accessos a l’interior del refugi no convergeixen l’un a davant de l’altra, sinó que estan desplaçats tot evitant un corrent d’aire perpendicular i que podria transmetre una ona expansiva en cas d’una explosió.
Finalitzada la guerra el refugi restà abandonat durant la dècada dels anys quaranta. Arribats als anys cinquanta, es convertí en habitatge de famílies i indigents, malauradament la gran riuada que pati València el 14 d’octubre de 1957, quan el riu es va desbordar i va anegar el barri del Carme, el refugi es va inundar i omplir de fang.





Poc després el refugi va ser netejat i condicionat per la comissió fallera de la Falla Ripalda-Sogueros, creada l’any 1872, amb una bomba d’aigua facilitada per un faller - bomber retiraren tota l’aigua i el fang, gràcies a les gestions realitzades pels membres de la comissió amb l’Ajuntament de València, aquest accedir que l’esmentada associació es fes càrrec del refugi i que s’encarregués de mantenir-lo, des de llavors es va convertir en el Casal Faller de la Falla Ripalda-Sogueros.





Aquest no és un refugi que es visiti d’una manera reglada, es pot fer quan el casal està obert i sobretot durant la celebració de les falles, sobretot en els moments menys tensos. Hom descobreix la porta oberta i unes escales que tiren avall, comences a baixar per l’escala i després de salvar els noranta graus de seguretat s’arriba a una gran sala rectangular amb nou columnes centrals, és com traspassar una porta estel·lar que t’endinsa a una altra època, però amb festers actuals, famílies amb criatures, amb adolescents, i amb una gran amabilitat, mostren al visitant aquell espai que durant dècades han acaronat i cuidat. Sóc un passavolant que m’he colat sense invitació, però que m’han acollit fraternalment. Durant la visita he descobert els bancs i prestatges adossats a les parets, les conduccions de ventilació i com no, un poc del dia a dia de la comissió, tot una joia.

Refugi antiaeri dels carrers de Dalt i de Ripalda
Per a visites cal contactar amb la comissió Fallera de la Falla Ripalda-Sogueros

Text i fotografies Josep Maria Contel

1 comentari:

  1. Hola Josep Maria, soc un alumne de batxillerat i estic fent el meu treball de recerca sobre els refugis, et faria res que utilitzes la informació que tens a la pàgina web. He estat mirant-ho per sobre i és una feina excel·lent.
    Salutacions i gràcies.

    ResponElimina