diumenge, 24 de gener del 2021

Refugi del carrer de Serrans, 25


Construït l’any 1937, per la Junta de Defensa Passiva, al popular barri del Carme, el refugi del carrer de Serrans, amb una capacitat fins a quatre-centes persones, disposa de dues entrades, la principal a través d’unes escales al carrer de Serrans i una segona amb sortida amb rampa pel carrer de Palomino.






El cos del refugi de planta allargada d’uns cent cinc metres quadrats, cobert per una placa de formigó d’un metre i mig de gruix. A l’interior l’espai està distribuït en tres naus, on diferents pilars rectangulars suporten el sostre. Pel que fa als bancs aquests es distribueixen, uns al voltant dels pilars i uns altres adossats a les parets. Quant a la ventilació, uns orificis al sostre i a les parets, comuniquen a uns conductes que enllacen en una xemeneia que hi ha a l’exterior sobre la coberta de formigó. Durant la guerra també disposava d’un bany.





Després de la guerra i fins a l’any 1953, el refugi es va convertir en un magatzem i botiga de plàtans. Un temps més tard l’Ajuntament el va cedir a la falla Santa Cruz, que el convertí en casal faller. Arran del deteriorament de l’espai i dels problemes en les goteres l’any 2000 el refugi acabà abandonat.



Finalment l’Ajuntament de València després de dos anys de treballs primer de neteja i consolidació de l’estructura i segon de rehabilitació, en els quals s’ha pogut recuperar l’aspecte original de l’espai. Durant aquests treballs es van recuperar de les seves parets més de dos-cents dibuixos amb figures humanes, cases bombardejades, avions de combat i inscripcions de noms i signatures. Cal destacar que s’ha mantingut al carrer de Serrans la paraula REFUGIO dissenyada en Art déco, que tenien tots els refugis de la ciutat i que permetia a totes les persones que no sabien llegir, que allà hi havia un refugi.
El refugi és visitable amb cita prèvia.
 
Refugi del carrer de Serrans, 25
Informació i reserves: 96 208 13 90
(atenció al públic: Dimarts a dissabte, de 10-19 h. / Diumenges i festius, de 10-14 h).

Text i fotografies Josep Maria Contel Ruiz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada