dimecres, 7 de gener del 2015

Davant dels bombardejos, Protegiu els vidres!

Foto Josep Barrillón i Paradell
Ara fa un parell d’anys, entre les diferents, fotografies, contactes i negatius que sortiren a la llum fetes pel il·lustre gracienc Josep Barrillón i Paradell, hi havia unes quantes fetes durant la passada Guerra Civil a Gràcia, i algunes d’aquestes eren de quan els graciencs protegiren els vidres d’aparadors i finestres, seguint les instruccions rebudes de les autoritats.
 Foto Josep Barrillón i Paradell
 Foto Josep Barrillón i Paradell
 Foto Josep Barrillón i Paradell
Foto Josep Barrillón i Paradell
Unes imatges desconegudes de Gràcia, que ara ens aporten una valuosa informació, tant pel que fa a la vila, com pel que fa en el conflicte en general i que ara serveixen com excusa per donar una breu explicació de com es van protegir els vidres davant dels bombardejos.
En previsió dels bombardejos que Barcelona pogué pati, el mes de novembre de 1936, es van pintar de blau tots els fanals de la ciutat, organitzant també un primer simulacre de bombardeig nocturn. Mentre els ciutadans començaven a col·locar tires engomades als vidres d’aparadors, portes i finestres, tal com se’n feia ressò La Vanguardia el 5 de desembre de 1936, fent referència a un decret promulgat el dia 4 pel conseller delegat Manuel Muñoz:
Amb la finalitat d’evitar o disminuir els despreniments de vidres trencats per efecte d’explosions, en cas de possibles bombardejos, i que poguessin ocasionar perjudicis, és convenient defensar els vidres amb armadures de tires de paper, d’acord amb les instruccions següents:
Les armadures seran tires de paper resistent engomat, enganxades al vidre per ambdues cares, en forma coincident la d’una cara amb les de l’altra, l’ample de les tires serà de 3 a 5 centímetres, segons la grandària dels vidres, i la separació entre l’una i l’altra tira, com a màxim 30 centímetres.
La disposició indicada de les tires és formant quadrícula o en forma d’aspa, segons les diagonals del vidre i fixant els seus extrems als marcs.
El compliment d’aquestes disposicions és obligatori per a tota classe de vidres d’establiments públics i de les cases particulars per als buits que donin al carrer i puguin projectar fragments de vidre a la via pública.
Malgrat tota aquesta protecció, les bombes van caure i destrossaren edificis, trencaren cases i esmicolaren els vidres segant a més a més la vida de molts persones alienes a la guerra.
Text Josep Maria Contel

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada