diumenge, 11 de setembre del 2011

El refugi antiaeri de l’església de Santa Maria d’Agramunt

Amb l’entrada a Lleida de l’exèrcit franquista, el 3 d’abril de 1938, comandat pel general Yagüe, i de la consolidació de la nova línia del front de l’Est al llarg dels rius Noguera Pallaresa, Segre i Ebre, els pobles de les terres de ponent, com Agramunt, propers al front del Segre, començaren a patir nombrosos bombardeigs per part de l’aviació franquista. Uns atacs que es perllongaren fins la caiguda de totes aquestes poblacions durant l’ofensiva final sobre Catalunya, iniciada per l’exèrcit franquista el 23 de desembre de 1938.
    
     
Els bombardeigs sobre Agramunt s’iniciaren el 5 d’abril de 1938, només dos dies després de la caiguda de Lleida i duraren fins el 12 de gener de 1939, quan els franquistes ocuparen el poble.
Dels diferents bombardeigs que va patir la població, el del 5 d’abril de 1938 amb 19 persones mortes va ser el més mortífer.
Per tal de fer front aquests atacs les autoritats del poble decidiren construir diferents refugis antiaeris dins de la població. Un d’aquests i que actualment es pot visitar, és el que hi ha sota l’església romànica de Santa Maria (s. XII-XIII). Un refugi amb tres entrades, dues en l’interior del temple i una tercera al mig de la plaça, amb una galeria principal i diferents trams secundaris no massa grans.
     
L'església de Santa Maria durant la Guerra Civil
      
Actualment l’entrada al refugi es fa per dins de l’església, per una de les entrades primigènies, el seu interior que estat recuperat amb diferents detalls de l’època –com els cables de la instal·lació elèctrica– hi ha diferents plafons informatius que expliquen: la vida quotidiana abans de la guerra; els bombardeigs que va patir la població; la destrucció que aquests originaren; la construcció de refugis; o els treballs de reconstrucció del poble després de la guerra; entre altres.
        
   
D’aquest conjunt que formen l’església romànica de Santa Maria i el refugi que hi ha sota de l’edifici publiquem el següent reportatge.
     
 Fotos i text Josep Maria Contel
    
Visites:
Dissabte, d’11,00 h a 13,00 h
Diumenge, de 12,45 h a 14,00 h
     
Informació i visites concertades:
Oficina de Turisme de l’Ajuntament d’Agramunt Tel. 973 391 089  turisme@ajuntamentagramunt.net

1 comentari:

  1. Quin refugi mes ven conservat, aquest post m´agrada molt. Ja havia vist alguna foto d´aquest refugi durant las lornadas de refugis antiereis a Gracia, crec que el que va venir va ser el regidor Domenec Llop.

    ResponElimina