dimecres, 21 de novembre del 2012

El refugi antiaeri 221 Bernat Metge (Josep Tarradellas) París-Còsega


Malgrat tenir constància d’on poden trobar-se els refugis antiaeris que es van construir durant la passada Guerra Civil, en la majoria dels casos no està tant clar, sinó hi ha algun veí que indiqui on hi havien les entrades. Un d’aquests casos fou el que es troba sota l’avinguda Josep Tarradellas entre els carrers de París i Còrsega i que va aparèixer durant la construcció d’un dels aparcaments subterranis que es van construir en aquesta avinguda.
Una avinguda que en el pas dels anys i dels edeveniments va anar canviant de nom, abans de la guerra portava el nom d’Infanta Carlota, durant el conflicte passa a dir-se Bernat Metge, per tornar després al nom anterior i més recentment adoptar el nom de Josep Tarradellas.
Construït sota l’epígraf, número 221, Bernat Metge, xamfrà París, Entença i subvencionat per la Junta de Defensa Passiva. D’una longitud de mina de 139,00 metres lineals, una amplada de 1,40 metres i una alçada de 2,10 metres, es troba a 11,00 metres de profunditat.
La galeria principal és en línia recta amb dues altres en semicercle, com si fossin dues orelletes, que convergeixen en la principal. Disposava de dues entrades amb esglaons que ara estan cegades, una infermeria i dos zones de vàters, de dues peces cadascuna del tipus de tassa.
Les galeries tenen d’un banc longitudial a cada banda, com les parets eren de terra des del banc fins a un metro aproximat d’altura, el van arrebossar amb ciment per evitar que els usuaris s’embrutessin les esquenes.
Acabada de guerra aquest refugi va ser catalogat com el d’Infanta Carlota (París - Còrsega).

 
Text i fotos Josep M Contel

9 comentaris:

 1. Com sempre un treball fantastic, aquest refugi es molt interesant i esta força ben conservat, las fotos son fantasticas. Josep Maria gracias un altre cop per fer-nos feliços.

  ResponElimina
 2. Respostes
  1. Aquest es un dels refugis de Barcelona que estan en reserva, i que el deixen visitar en casos excepcionals.
   jmc

   Elimina
  2. Aquest es un dels refugis de Barcelona que estan en reserva, i que el deixen visitar en casos excepcionals.
   jmc

   Elimina
 3. Hola estaría interesada en saber si se puede visitar. Gracias

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola este es un refugio de los considerados de reserva, que se puede visitar en casos excepcionales.
   jmc

   Elimina
  2. Hola este es un refugio de los considerados de reserva, que se puede visitar en casos excepcionales.
   jmc

   Elimina