Aquests dies al refugi 307 de Barcelona, del carrer Nou de la Rambla, es fan tots els dissabtes i diumenges a la tarda unes visites molt especials, dins del programa de creadores escèniques Vaca’11 i que aquest any se celebra la seva 11a mostra. En aquest context el grup format per la Montse Alcoverro, Itziar Castro, Mamen Conte i Carme Poll, han organitzat l’espectacle “Subterrànies, sobreviure entre dues Barcelones” una visita guiada teatralitzada, que a banda de conèixer la història del refugi 307 a través de les explicacions de la Mamen Conte, el visitant quan traspassa la porta d’entrada dels refugi s’endinsa gairebé sense voler a una altra dimensió, la dels esperits de diferents dones que van viure en aquelles galeries moments molt difícils produïts per la gana, la por als bombardeigs, la mort, la melancolia, la resistència, etc.
Com deia el canvi es fa sense voler, a través d’una melodia que amb les seves notes canvia l’explicació de la guia per la història d’una senyora (Montse Alcoverro) que asseguda en un racó explica com ha estat fins aquell moment la guerra. A continuació la història ens porta fins un infermera (Carme Poll), que també fa un repàs del que li ha significat per ella tot això i finalment una nena (Itziar Castro) envoltada de dibuixos d’accions de guerra, explica la visió del que ha estat la guerra per els més petits.
A la sortida el que havia començat com una visita guiada al refugi s’ha convertit en tot un seguit d’històries que han penetrat en cadascuna de les persones que han fet aquest viatge al passat.
Aquesta representació, creada per la Montse Alcoverro, la Itziar Castro, la Mamen Conte i la Carme Poll, és una obra que es pot adaptar per se representada en qualsevol dels refugis antiaeris visitables que hi ha a Catalunya i a Espanya.
Ha estat una bona idea recrear aquestas situacions en un escenari real com es el refugi 307. D´aquesta forma es mes sençill entendre el que van tenir que viure els nostres pares i avis, gracies per aquest post.
ResponElimina