diumenge, 24 de gener del 2021

El refugi antiaeri de Bombas Gens


L’any 1930, Carlos Gens Minguet, es va fer càrrec del taller familiar. Una empresa que en el pas del temps es convertí en una factoria en la qual es fabricava petita maquinària, vàlvules industrials i bombes hidràuliques. En tot això amb el seu soci, Rafael Dalli, crearen la marca GEYDA, uns productes que anaren guanyant presència en el mercat i que el va obligar a buscar un nou emplaçament per aixecar una nova fàbrica Gens.


El lloc escollit fou un terreny als afores de la ciutat, a l’actual avinguda de Burjassot, 54, i l’arquitecte Cayetano Borso di Carminati. Amb aquest binomi es va bastir la nova indústria amb un disseny innovador i amb elements com la producció de fosa, al mateix temps que pensant en els seus treballadors dotava la nova fàbrica de vestuaris amb dutxes i un menjador.





Arribats a la Guerra Civil Espanyola, la factoria va deixar de fer maquinària hidràulica, per centrar-se en la fabricació de material bèl·lic, com ara granades de morter. Arran dels bombardejos, a la fàbrica es va construir un refugi antiaeri on refugiar-se els seus treballadors en el cas d’un atac aeri o naval de l’exèrcit revoltat. Acabada la guerra mentre la fàbrica reprenia la seva producció, el refugi en el pas del temps passava a l’oblit. Finalment de l’esplendor es va passar el declivi i l’any 1991 es tancava definitivament. Abandonada l’any 2014 va patir un incendi que la va malmetre.
Afortunadament a finals de l’any 2014 la Fundació Per Amor a l’Art, va comprar l’edifici i el va rehabilitar per convertir-lo en el Bombas Gens Centre d’Art. És durant els treballs de recuperació de l’antic complex de Bombas Gens, quan es va descobrir o va aflorar de nou el refugi subterrani que es construí en plena Guerra Civil.
Aquest és refugi de tipus fabril, de construcció solida amb formigó armat i dues entrades, una al patí de la fàbrica i l’altra en una de les seves naus, a l’interior una petita sala rectangular de vint-i-dos metres quadrats i amb una capacitat com a màxim d’unes quaranta persones. Un habitacle que entre aquest i l’escala, estava protegit per una paret grossa de formigó de dos amb trenta metres d’ample. Pel que fa a l’altra sortida, a tocar la sala es va construir al bell mig del passadís una columna octogonal d’un metre deu centímetres per aturar l’ona expansiva d’una possible explosió.







Dels diferents elements que hi ha dins del refugi, cal ressenyar el conjunt de rètols amb instruccions que havien de complir les persones refugiades com, la prohibició de fumar, d’escopir o d’embrutar el refugi.










En la recuperació del refugi també s’han conservat restes del sistema elèctric primitiu, així com els orificis dels respiradors o sistema de ventilació.



Una bona recuperació la d’aquest refugi, que es pot visitar amb cita prèvia.

El refugi antiaeri de Bombas Gens
Fundació Per Amor a l’Art
Bombas Gens Centre d’Art – 963 463 856
Horari de visites consultar web
Més informació recepció@bombasgens.com

Text i fotografies Josep Maria Contel

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada