diumenge, 26 de desembre del 2010

El perquè d’aquest bloc

Aquest és un Bloc per donar a conèixer i intercanviar informació sobre els refugis antiaeris que es van construir durant la Guerra Civil Espanyola 1936-1939, en primer lloc a la ciutat de Barcelona i també en segon terme els que es van fer a la resta de Catalunya i ara són visitables. 
Només a Barcelona es varen construir més de 1.400 refugis. Molts dels quals han desaparegut o segueixen tapats i només un petit percentatge d’aquests han pogut està estudiats d’una manera directe.
A Barcelona només hi ha dos refugis antiaeris oberts al públic, el de la plaça del Diamant i el 307 del carrer Nou de la Rambla.

Refugi de la plaça del Diamant

Aquest bloc està obert a la participació de totes les persones que pugin o vulguin aportar qualsevol mena d’informació dels refugis, dels bombardejos i de les defenses antiaèries.
Josep Maria Contel

2 comentaris:

  1. Hola,
    Crec recordar que a Sant Adria del Besos, tambe es feien visites guiades a un dels refugis.

    Et sona?

    Salutacions

    ResponElimina
  2. Tal com dius, és cert que la xifra oficial ronda els 1400, però la realitat ens diu que són bastants més ja en moltes comunitats es van habilitar refugis particulars i que posteriorment són usats per a altres fins pel que no consten en la llista oficial.Molts d'ells eren soterranis ja construïts però que durant la guerra o amb anterioritat com en el cas d'alguns de la Barceloneta, alguns edificis estaven comunicats pels soterranis i només una petita part apareixen en el llistat oficial. Si és cert que a la ciutat de Barcelona només hi ha dos refugis oberts al públic però també és cert que hi ha també alguns altres particulars que també són accessibles solicitant-lo adequadament, a Gràcia mateix esta el refugi de la Plaça de la Revolució, el qual és bastant fàcil accedir-hi, però també hi ha en dia establiments comercials que fan servir antics refugis com una dependència més de l'establiment pel que és possible entrar i observar i fer-nos una idea de com eren aquests refugis, hi ha alguns d'ells que són arquitectònicament sensacionals. Us recomano que passegeu pel barri del Born, pel carrer de la Ribera, el carrer Fussina, el Passeig de Picasso o be anar al carrer dels Arcs o Petrixol i trobareu molts de aquest refugis.

    ResponElimina